- Error
-
- You are not authorised to view this resource.
Alfabet kulturalny - A
-
Azzurri
Azzurri – popularna nazwa włoskiej reprezentacji w piłce nożnej. Od czego pochodzi? Otóż kolor jasnoniebieski był oficjalnym kolorem rodziny Savoia – włoskich monarchów dzierżących władzę do 1946 roku. Z tego też powodu, w kolorze lazurowym (azzurro) rywalizują Włosi we wszystkich sportowych dyscyplinach, m.in. oprócz wspomnianej już reprezentacji w piłce nożnej, również włoska reprezentacja w rugby, męska reprezentacja w hokeju na lodzie, S.S.C. Napoli – piłkarski klub z Neapolu, oraz drużyny i sportowcy innych dyscyplin oficjalnie reprezentujący Włochy na arenie międzynarodowej.
-
Antipasto
(przystawka) – pierwszy element tradycyjnego włoskiego posiłku, przekąska podawana w oczekiwaniu na danie główne. Antipasti są malutkimi porcyjkami „na ząb”, różnorodne, smaczne, zaskakujące, kolorowe...
-
Aceto balsamico
(ocet balsamiczny) – tradycyjna, wyjątkowa, pyszna przyprawa włoska o słodko-kwaśnym smaku, konsystencji prawie czarnego, błyszczącego, gęstego syropu...